Tuesday, December 11, 2018

CARBONARA UNTUK OPAHJudul:  Carbonara untuk Opah
Pengarang:  Aidil Fadzil
Kategori: Novel Kanak-kanak
Harga: RM10.90
Penerbit:  Ana Muslim


“Eh, kenapa Hanis masak mi letak susu ni? Pelik je opah tengok ...” soal opah sambil memicit-micit kepalanya yang mula berdenyut.  Cucu minah salehnya buat hal lagi ni!
“Relax opah.  This is carbonara ... Lemak berkrim disukai Hanis tau! jawab Hanis dengan riak selamba.
“Car ... Car ...! Haisy, apa bendanya tu?” soal opah lagi.

Gelagat Hanis yang sentiasa mahukan makanan barat selama 24 jam telah memeningkan kepala opahnya.  Memang payah untuk tekak minah salehnya menerima makanan Melayu buat kali pertama.  Pagi bolognese, tengah hari macaroni cheese, malam pula pastilah pizza, telah membuatkan Hanis hilang punca.  Inilah masalahnya, no western food in kampung! Di mana dia boleh mendapatkan menu seperti itu? Akhirnya, dia telah membuat keputusan.  Kerinduan terhadap carbonara arwah ibunya  membuatkan Hanis bertekad untuk menyediakan sendiri.  Hanis gembira, tambahan pula air tangannya turut menambat selera opahnya! Namun, ibarat carbonara yang telah dicampur susu, manalah boleh bertahan lama, pasti cepat rosak.  Begitu juga dengan Hanis.  Dia terpaksa berhadapan dengan satu lagi masalah disekolahnya.  Apakah masalah yang dihadapi hanis?  Mampukah dia menyelesaikan masalah itu?

            Hendak tahu jawapannya? Perlu dapatkannya di pasaran.  Buku ini sangat sesuai sebagai suri teladan untuk kanak-kanak yang berumur 9-12 tahun.  Berunsurkan Islamik yang mengajak pembaca ke arah kebaikan dan menjauhi segala kemungkaran. 

SELAMAT MEMBACA!

Buku ini boleh dapati dengan penulis sendiri atau boleh layari anamuslimshop di:
https://www.anamuslimshop.com.my/index.phproute=product/product&product_id=2154&search=carbonara+untuk+opah


No comments:

CARBONARA UNTUK OPAH

Judul:  Carbonara untuk Opah Pengarang:  Aidil Fadzil Kategori: Novel Kanak-kanak Harga: RM10.90 Penerbit:  Ana Muslim ...